Motorrijtuig 12 (gebouwd door Nordwaggon) van de Gooische Tramweg Mij. (GoTM) met twee aanhangrijtuigen van het bijpassende type serie 50-59, is in afwachting van vertrek naar Laren (Hilversum). De foto is gemaakt in het voormalige tramstation van de GoTM, voor, de aan de zijkant gelegen, in-uitgang van het voormalige NS-station Amsterdam WP. Het station is in 1939 door NS verlaten en gesloopt. Het toen nieuwe Amstelstation nam de functie over. De stoomtram werd opgeheven en vervangen door een busdienst.
Op de plaats waar eens het station Amsterdam Weesperpoort (WP) stond, snelt nu het wegverkeer via de Wibautstraat of Mauritskade in alle windrichtingen. Railvervoer is er echter nog steeds en wel op een diepte van ongeveer twintig meter, de metro... De huizen op de achtergrond staan aan de Spinozastraat.
De GoTM werd in de volksmond ook wel de stoomse gooitram genoemd en na het afschuwelijke ongeval in 1927, toen twee trams op de Laarderhoogt op elkaar botsten, de Gooische Moordenaar. De lijn was grotendeels enkelsporig en werd slechts beveiligd door telefonisch overleg tussen de hoofdconducteurs van de trams en de tram(verkeers)dienstleiders van de bij de baanvakken horende respectievelijke tramstations. Het ongeval van 1927 was aantoonbaar te wijten aan miscommunicatie.